Rendőrségi drónok az utak felett

Megosztás

Drónt is bevetnek a rendőrök a lehető legtöbb közlekedési szabálytalankodó lefülelése érdekében. Van is eredménye az újfajta eljárásnak. A rendőrök a hétvégén a Tiszafüredi Rendőrkapitányság illetékességi területén drón bevonásával hajtottak végre közlekedésrendészeti ellenőrzést az elsőbbségi és az előzési szabályokat megsértők kiszűrése érdekében. Ezen szabálysértések ugyanis, a vezető baleseti okok közé tartoznak.

Ilyen és ehhez hasonló közleményekkel előre figyelmeztetik az autósokat a rendőrök, hogy tartsák be a KRESZ-t és szabályosan közlekedjenek. Vannak persze, akik vagy nem értesülnek az ellenőrzésről, vagy fittyet hánynak eleve minden szabályra. Sokan meg is bánják.

Megkérdeztük a rendőröket, hogy milyen eredménnyel vetik be a drónokat.

Elöljáróban megtudtuk, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság használatában jelenleg DJI Matrice 200V2 típusú drón van, mely egy általános ipari felhasználásra tervezett készülék. 

A felhasználás módját a drónkezelő tudja testre szabni, hogy az igazodjon az általa végzett tevékenységhez. 

Drón által készített, légifelvétellel támogatott rendőri ellenőrzéseket már az előző évben is végrehajtott a főkapitányság, azonban 2022. augusztus hónapjától a közlekedésbiztonsági helyzet további javítása érdekében már heti rendszerességgel végeznek ilyen típusú akciókat.

A közlekedési morálra gyakorolt hatása mindenképpen pozitívként értékelhető, azonban ilyen rövid idő eredményeiből még nem vonható le megalapozott következtetés. Az azonban kijelenthető, hogy a drónos ellenőrzések kommunikációja folyamatosan megtörténik a www.police.hu oldalon, ezzel is ösztönözve a közlekedők szabálykövető magatartását.

Jelenleg tehát heti rendszerességgel végeznek közlekedésrendészeti ellenőrzést drónos megerősítéssel a megye több településén, mely helyszíneket az elemző-értékelő munka alapján választanak ki a területért felelős közlekedésrendészeti vezetők, ezzel is hozzájárulva a balesetveszélyes csomópontok felszámolásához, illetve az állampolgárokat irritáló, szabálysértést elkövető közlekedők kiszűréséhez. 

A járművek leállításához szükséges rendőri létszámot, mindig az ellenőrzött terület paraméterei, valamint a forgalom sűrűsége határozza meg. A drónnal készített légi felvételek alkalmasak későbbi szabálysértési, vagy közigazgatási eljárás lefolytatására is, azonban a rendőrök minden esetben a szabálytalanul közlekedők megállítására törekszenek.  

Azt is megtudtuk, hogy mivel a drón pilóta nélküli állami légijárműnek van minősítve, igy annak reptetését jogszabályok rögzítik. A hatósági repülést minden esetben rögzíteni kell a https://ugyintezes.police.hu/hu/dron hatósági felületen, melyet az állampolgárok is láthatnak és ellenőrizhetnek, hiszen a repülés biztonsága mindenek felett a legfontosabb. 

Mivel megyénkben különböző típusú légterek vannak – elsősorban katonai – így folyamatos az együttműködés az MH 86. Szolnok Helikopterbázis légiirányítóival, a biztonságos és szabályos légtérfelhasználás érdekében.  

Visszatérve a már említett tiszafüredi drónos ellenőrzésre, mint megtudtuk, két óra leforgása alatt 14 szabálysértővel szemben kellett intézkedni, akik közül többen a közúti közlekedési jelzőlámpa tilos jelzése ellenére hajtottak át az útkereszteződésen, valamint jó páran elmulasztották bekapcsolni a biztonsági övet.

Szerző: Tóth András

Kapcsolódó cikkek